עומרי גפן על שיתופי פעולה – הרצאה
מה יש לנו לחדש בתחום של שיתופי פעולה? הרי כל אחד מאתנו ובוודאי המנהלים שבנינו, עושים שיתופי פעולה מידי יום ולאורך שנים. אנו נדרשים לשתף פעולה בזוגיות, בישוב בו אנו גרים, בארגון בו אנו עובדים וברמה זו או אחרת בכל קבוצות ההשתייכות שלנו. העניין הוא שמרוב שזה “מובן”, אנו נכשלים בהבנת השאלה: היכן אנו לא מבינים. יש לנו מרחב של עיוורון לגבי הנושא הזה, והתוצאה לעיתים קרובות היא שיתופי פעולה באיכות נמוכה יותר מהפוטנציאל. תקציר הרצאת טד – המובאת בתחתית המאמר.
עמרי גפן, מנכ”ל חברת גבים העוסקת בייעוץ והכשרות בנושאי גישור, פיתוח ארגוני וניהול מסביר בהרצאתו כי באמצעות שיתופי פעולה נכונים, מדויקים ומוצלחים אפשר לשנות את העולם – גם זה הקטן והמצומצם שלנו אך גם זה החברתי, הרחב והקהילתי שנמצא מסביבנו.
הרצאתו של עמרי מצטרפת למגוון קורסים והרצאות בתחום הגישור הניהול והפיתוח הארגוני המוצעים על ידי החברה, לצד פעילות המתרכזת בליווי תהליכים בתוך חברות. מתוך הניסיון הזה, גיבש גפן תיאוריה מוכחת על שיתופי פעולה וכיצד הם מתקיימים כיום.
מתוך מסע אישי של 20 שנה
ההרצאה ב-TED Eilat מתבססת על המסע האישי (מחקר אישי) של עמרי לאורך 20 השנים האחרונות. נקודת הפתיחה של המחקר, כך מספר עמרי בהרצאתו, היא ב-4 בנובמבר 1995, אותו ערב קשה שבו נרצח ראש הממשלה יצחק רבין על ידי יגאל עמיר. יום זה היווה תפנית בחייו של עמרי גפן.
אחרי כמה ימים של הלם ועצב, החליט עמרי להקדיש את חייו לשינוי החברה בישראל דרך שיתופי פעולה בין אנשים. לצד הקמת החברה שמתמחה כאמור בהכשרות, קורסים והרצאות בתחום הגישור, בניהול ובפיתוח ארגוני, חקר את נושא שיתופי הפעולה יחד עם אנשי מקצוע רבים.
מטרת המחקר הייתה ליצור שינוי שיוביל להקשבה, לשיתוף פעולה אמיתי פורה וכן ולפתיחות בין מגזרים וקהלים שונים. במהלך עבודתו מלווה עמרי חברות וארגונים ביצירת שיתופי פעולה כאלו. מתוך ניסיון זה הוא חושף בהרצאה את המשנה שלו לגבי שיתוף פעולה מוצלח במאה ה-21.
שיתוף פעולה קצת אחר – גם עם מתחרים
חברות כמו מיקרוסופט שמשתפות פעולה באופן קבוע עם חברות מתחרות, חברות תעופה המתחברות זו לזו כדי להציע שירות טוב יותר ומוסדות אקדמיים כמו הארוורד ו-MIT שחוברים זה לזה כדי להציע תוכניות לימוד מתקדמות יותר מוכיחים שהיום שיתופי פעולה נעשים בדרך קצת אחרת, לעיתים בין גופים שיש להם מטרה זהה, כלומר אלו המתחרים ביניהם. המושגים “Frienemies” ו-“Coopetition” מוכיחים זאת היטב.
4 אלמנטים לשיתוף פעולה מוצלח
דרך מחקר ועשייה בתחומי הגישור, משא ומתן, עבודות צוות ושיתופי הפעולה, הבין עמרי ששיתופי הפעולה צריכים להיעשות בצורה מסוימת על מנת להניב פירות. עמרי פיתח מודל חדש וייחודי (ECA) המבוסס על הנחת העבודה כי נדרשים כלים מובנים על מנת לאבחן, ללמוד ולנתח ולאחר מכן לשפר שיתופי פעולה בארגונים.
המודל בנוי על 4 פרמטרים של שיתופי פעולה:
1. ערך- הרווח הפוטנציאלי של כל אחד מהשותפים
2. מבנה- ההיבטים הפורמאליים/מבניים של שיתוף הפעולה.
3. אינטראקציה- “שפת השותפות” – מערכת היחסים הבלתי פורמאליים.
4. מחויבות- המימוש בפועל של שיתוף הפעולה.
בהרצאתו סוקר עמרי גפן דרך דוגמאות רבות את הפרדיגמה שבאמצעותה אנחנו מנתחים ויוצרים שיתוף פעולה מוצלח. המסלול שמתחיל בשאלה הפשוטה “למה” מסתיים בבדיקת מבנה שיתוף הפעולה, בחלוקת התפקידים ובבדיקת הערכים מאחוריו.
שיתוף פעולה במאה ה-21 דורש ניהול שמסתכל על התמונה הרחבה והצרה, על תועלת ומטרה משותפת ועל יצירתיות, חלוקת תפקידים נכונה ומבט אל הקהילה.