כיצד לעזור לילדים ומבוגרים שמתקשים בריכוז

קשיי קשב וריכוז כבר הפכו להיות ביטוי שגור עבור ילדים ועבור מבוגרים, כשיותר ויותר אנשים בגילאים שונים מאובחנים כבעלי הפרעות קשב. מה יכולים ילדים או אפילו מנהלים בכירים לעשות על מנת לשפר את יכולת הריכוז והקשב ללא תרופות, והאם התנהלות אחרת יכולה לשפר את המצב?
ילדים – התנהלות בכיתה
כמורה, יש כמה דברים פשוטים שביכולתך לעשות על מנת להקל על תלמיד עם קשיי ריכוז וקשב, בתור התחלה, קבל את הילד כפי שהוא, ואז תוכל לפעול בהתאם על מנת להקל עליו. יש תלמידים הזקוקים לנוע על מנת להפנים מידע חדש, אפשר לתת להם לשרבט, לשחק עם משהו בידיים או לנוע על הכיסא, בהתאם לצורך. תלמידים שזקוקים לתנועתיות רבה כדאי להושיב במקומות בהם התנועתיות לא תפגע בהתנהלות של הכיתה, למשל בשורה האחרונה, או בצידי הכיתה. לעומת זאת, תלמידים שאינם זקוקים לתנועה, או שהתנועתיות אינה מפריעה לסביבה, כדאי להושיב דווקא בשורה הקדמית, על מנת שניתן יהיה לשמור איתם על קשר עין. תלמיד בעל קשיי ריכוז מתנתק מדי פעם מהנעשה בכיתה, וניתן להיעזר בלוח על מנת לעזור לו למקם עצמו בחזרה בנעשה בכיתה. רישום מסודר של מהלך השיעור על הלוח יוכל להוות מעין מפת ניווט לתלמיד שהתנתק. יש תלמידים שזקוקים להפסקות קצרות במהלך השיעור, עם תלמיד כזה כדאי לשוחח ולהסכים מראש על סימן שיאותת כי הוא זקוק להפסקה. צרו הסכם ברור בנוגע להפסקות אלו, משך הזמן, מה הוא עושה בהפסקה, וכמה הפסקות הוא יכול לקחת ביום.
התנהלות חברתית בקרב ילדים ומבוגרים
תלמידים ומבוגרים בעלי קשיי קשב נוטים לתגובות אימפולסיביות, ולעיתים קרוביהם מנצלים זאת להפעלתם, כמו מתג שכשאתה לוחץ עליו, משתחררת תגובה. כמורה או כמנהל, אם אתה נוכח בהתנהלות כזו, יש לבצע שיחה, הפניית תשומת הלב לתופעה, ויצירת זיהוי של הבעיה. כמו כן, מכיוון שאנשים רבים שבעלי בעיות קשב למודי אכזבות וכישלונות, יש להקפיד לזהות את ההצלחות שלהם ולחזק אותם באמצעות חיזוקים חיוביים.
תזונה
תזונה מאוזנת ובריאה תתרום לכל אדם. מומלץ להימנע מצבעי מאכל, חומרים משמרים וממתיקים מלאכותיים, מוצרי קקאו, פרי הדר ומוצרי חלב. כמו כן, יש להפחית סוכרים ולאכול מזון מלא, בשעות סדירות. התפריט צריך להיות מאוזן ומגוון, ולהכיל את כל אבות המזון. בנוסף, כדאי לבצע בדיקות דם על מנת לראות אם קיים חוסר מסוים שמשפיע על יכולת הריכוז. תזונה נכונה לא תפתור את בעיית הריכוז, אלא אם כן יש חוסרים ספציפיים, אך תזונה מתאימה עשויה לעזור לבעל ההפרעה.
מיינדפולנס – מדיטציית קשיבות
מיינדפולנס היא שיטה לאימון המודעות בהקשבה למה שקורה לנו ברגע זה. התבוננות במחשבות, רגשות, תחושות. אימון בשיטה עוזר להרגעה כללית של המוח והגוף, משפר את המודעות למה שקורה איתנו, מלמד אותנו לקבל את עצמנו ומשפר את ההיכרות עם עצמנו ועם התהליכים שמתרחשים בתוכנו. תרגול מיינדפולנס בקרב תלמידים ואף מבוגרים בעולם העסקי, הוכח כיעיל מבחינות רבות, חברתיות לימודיות ואישיות. התרגול נעשה באמצעות סדנאות ייחודיות המפתחות יכולות של פיתוח ריכוז המסייע לילדים ומבוגרים ליצירת מודעות קשובה- “קשיבות” ויכולות ניהול משא ומתן באגונים, בקרב מנהלים וכדומה. תלמידים ומבוגרים בעלי קשיי קשב וריכוז יוכלו ללמוד לזהות את הדפוסים המפעילים אותם, וכן למצוא את הדרכים אל הרוגע שלהם בעזרת תרגול מדיטציית מיינדפולנס.
לסיכום
ראינו שקיימות דרכים שונות לעזור לתלמידים ולמבוגרים עם קשיי קשב וריכוז. המוטו העיקרי צריך להיות הכרה בצרכיהם ובהכרה עצמית. כך ניתן למצוא דרכים יצירתיות ובונות להקל על יכולות הפיתוח האישי, החברתי ואף העסקי.