הרצאה מצחיקה: איך לשלב הומור בהרצאה שלכם

איך להכין הרצאה מצחיקה ואיך לשלב הומור בהרצאות

הרצאה מצחיקה זה עניין רציני. “להתחיל בבדיחה” – צמד מילים זה הוא ככל הנראה העצה הקלישאתית ביותר שתופיע בכל המדריך המהיר למרצה המתחיל ועם זאת, בדומה לקלישאות רבות, גם זו מבוססת על יסוד עמוק של אמת. הומור הוא ללא ספק כלי יעיל בתקשורת בינאישית על סוגיה השונים ובניהם גם הפורמט הידוע בתור – הרצאה. שימוש בהומור כאשר הוא נעשה באופן מושכל יכול לסייע למרצה למשוך את תשומת ליבו של קהל אדיש, לפרק מתח לקראת עיסוק בנושאי דיון מורכבים וטעונים וככלל להפוך את חוויית ההרצאה למעניינת יותר ומהנה יותר עבור השומעים.

לאחר שאמרנו זאת יש להדגיש כי מילת המפתח בפסקה לעיל היא “מושכל” שכן באותה מידה שהומור יכול להניב תועלות במסגרת ההרצאה הוא יכול לגרום נזק בלתי מועט. על מנת להימנע מאותם נזקים ולייצר את אותן תועלות, גיבשנו כמה עצות יסוד הנוגעות לאופן הראוי בו מרצים צריכים להשתמש בהומור.

אז איך להכין הרצאה מצחיקה?

תוספת ולא העיקר –  בהנחה שאינכם קומיקאים וההרצאה אותה אתם מעבירים אינה למעשה מופע סטנדאפ, חשוב לזכור כי השימוש בהומור הוא כלי עזר בפעולת העברת תכני ההרצאה לקהל, כלי עזר ולא העיקר. לעצה זו יש השלכות מעשיות בנוגע למינון האמירות הקומיות המשולבות בהרצאה ובנוגע לניסוח ובחירת החומרים. בעבודת ההכנה להרצאה, כאשר אתם שוקלים שימוש בהומור שאלו את עצמכם שאלה פשוטה- האם ההומור משרת את תכני ההרצאה? בדיחה חכמה, מצחיקה ומוצלחת כל שתהיה אשר אינה משרתת את העברת המסר (ובמקרה הגרוע יותר – לועגת לו ומפחיתה מחשיבותו), עדיף שתשאירו למפגש חברי ולא להרצאה כאנשי מקצוע.

ניסוי וטעייה- גם הקומיקאי המוכשר ביותר לא יכול לצפות באופן מושלם מה יגרום לקהל מסוים לצחוק מבדיחה מסוימת, קל וחומר כאשר מדובר במרצה אשר עיסוק בהומור אינו בהכרח הכישור המרכזי שלו. על כן חשוב כי תערכו כמה ניסויים מקדימים טרום ההרצאה מול שומע או שומעים אוהדים אשר יתנו לכם משוב כנה. גם במידה וכל הניסויים שערכתם גילו שאתם מבריקים לא פחות מסיינפלד, מומלץ כי תתכוננו לאפשרות הלא בלתי סבירה כי קהל השומעים לא ימצא את הטקסט שלכם משעשע. המבוכה אשר עשויה להיווצר מרגע כזה של היעדר צחוק עשויה לשתק ולהפוך את ההרצאה לחוויה לא נעימה בעליל לשני הצדדים. על כן, כדאי כי תכינו תגובות אפשרויות למקרה כזה אשר יפיגו את המבוכה, ויאפשרו לכם להמשיך בהרצאה.

תבונה ורגישות – אמירה משעשעת בעיני אדם אחד יכולה בהחלט להיחשב לפוגענית ומעליבה בעיני אדם אחר. על כן גם בהתייחס להומור, כמו בכל תכני ההרצאה, חשוב כי תלמדו את קהל היעד שלכם, את רגישויותיהם. בהקשר זה רצוי להשתמש בכלל – אם יש ספק – אין ספק.