איך ניתן לטפל בטראומה?

החברה הישראלית היא חברה שחלקים רבים ממנה עברו חוויות קשות. בין אם מדובר באוכלוסייה המבוגרת, שעברה את השואה ועברה פרעות, או החברה הצעירה יותר, עם הטראומות ממלחמות ומפיגועים. הכמות הגדולה של אנשים שעברו טראומות, הובילה לכמות גדולה של אנשים שאובחנו כחולי PTSD, תסמונת סטרס לאחר טראומה. PTSD היא הפרעה נפשית, אשר יכולה לבוא לידי ביטוי בצורה שונה אצל כל חולה. למעשה, מדובר בהתפרצות של דחק מטריגרים קטנים, שנובעת מטריגר גדול ועיקרי בעבר. אצל חלק מהאנשים ההתבטאות תהיה אלימה מאוד, אצל חלק תגרום להסתגרות בבית, ואצל חלק יהיה שילוב של פחד ותוקפנות לסירוגין. בשל הכמות הגדולה של המטופלים, בישראל כמות גדולה של מטפלים עם מומחיות בטיפול בטראומות.
מהם ההבדלים בין PTSD מורכב לפשוט?
טיפול בטראומות צריך להיעשות על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר עם התמחות בנושא. הטיפול עשוי לכלול טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שבמסגרתו ילמד המטופל טכניקות לשליטה ולהפחתת הסימפטומים, או טיפול דינמי, שיצלול אל מקור הטראומה במטרה לרפא אותה. PTSD מחולק לשני סוגים, פשוט ומורכב, כאשר לכל אחד מהסוגים דרכי טיפול שונות. ההבדלים בין PTSD מורכב לפשוט כוללים בין השאר:
• פשוט: PTSD פשוט הוא למעשה סימני דחק שהופיעו בגלל אירוע ממוקד מאוד בעבר. סוג זה אופייני מאוד לחיילים שעברו טראומה במהלך מבצעים צבאיים. האירוע הנקודתי רודף את הסובל ממנו, ולכן הטיפול צריך להתמקד בכך. אחד מהטיפולים הפופולאריים לטראומה כזו, כולל החזרה של המטופל אל המקום בו היא התרחשה. טיפול זה, כאשר הוא מבוצע על ידי אנשי מקצוע, הוכח כמשפר את הסיכויים להחלמה. לכן, חיילים שעברו טראומה לרוב יוחזרו יחסית מהר ליחידת האם שלהם. אם לא ניתן להחזיר את המטופל אל הסיטואציה, לאחרונה החל שימוש במשקפי מציאות מדומה כדי לדמות ככל האפשר את הסביבה במהלך הטראומה.
• מורכב: PTSD מורכב הוא מחלה הרבה יותר סבוכה לטיפול. המחלה נובעת מטראומה שהתרחשה במשך שנים ארוכות, כמו ילדים שסבלו מהתעללות. המחלה עשויה להתפרץ לאחר טריגר פעוט יחסית, אשר יעלה בחזרה את כלל הרגשות אל פני השטח. הטיפול ב-PTSD מורכב חייב להיעשות על ידי אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, וכל טיפול שאינו מורשה עשוי להביא להחמרת הסימפטומים.
תואר ראשון בפסיכולוגיה הוא השלב הראשון במסע ארוך
הטיפול באנשים הוא אחד מהמתנות הגדולות ביותר שניתן לתת. בעזרת הדיבור והשיחה, ניתן לשנות מהייסוד מחלות נפשיות, ולטפל בסבל העמוק שאנשים סובלים לבדם, בלי שאף אחד יכול להושיט להם עזרה. תואר ראשון בפסיכולוגיה הוא השלב הראשון במסע ארוך בדרך להיות מטפל. לאחר התואר הראשון, יש להתקבל לתואר שני, ורק לאחר הקבלה ניתן להתחיל להתנסות בעבודה המעשית. את קבלת האישור לעסוק בפסיכולוגיה מקבלים רק אחרי התואר השני, לאחר מעבר מבחן רישוי.