איך לקרוא מחשבות?

לפני כמה ימים הרצאתי בפני קבוצת מורים מדהימה, וכמרצה בתחום שפת הגוף אני משתדל להיות קשוב לניואנסים של כל תנועה, תנוחה כל מבע פנים. משום מה (אולי נובע מהפרעת קשב וריכוז), משהו גרם לי להתבונן ולהתמקד בעינייהם של קהליי. מרכיב שלעיתים מרצים שוכחים. העיניים האלה שאומרות הכל, אישרו לי שוב פעם מחדש שבאמת העיניים הן המראה הצלולה ביותר לנפש האדם. זו הסיבה שהיום אני רוצה לדבר איתכם על נושא מרתק בעיניי, שקוסמים מפורסמים בכל העולם משתמשים בו לקריאת מחשבות – תבניות עיניים ! אז כיצד באמת קוסמים כמו נמרוד הראל, ליאור סושארד ומנטליסטים (אמני חושים) מרתקים אחרים מצליחים לקרוא לנו את המחשבות?
מסתבר שישנם 9 כיווני מבט שברגע שאנו יודעים לאן מבטו של בן שיחתינו מתמקד, הדבר משקף תהליך מנטאלי עמוק יותר שמספר לנו אודותיו הרבה יותר ממה שהוא חושב. בחקירות משטרתיות, כאשר מעוניין החוקר לדעת האם החשוד דובר אמת, הוא מביט לעינייו של הנחקר והאמת יוצאת לאור. הרבה פעמים ראינו את זה בסרטים או בסדרות כמו “LIE TO ME” שמומחה שפת הגוף יכול לדעת האם החשוד משקר או לאו, גם אם החשוד הוא מומחה להסתרת האמת. אז כיצד כיוון המבט מצליח לחשוף עבורינו את האמת? האם המבט הוא באמת המראה הצלולה ביותר של הנפש? או בקיצור, איך בדיוק קוראים אנשים על ידי קריאת מבטם?

שיטות לקריאת מחשבות בעזרת שפת הגוף: כיצד לקרוא אנשים?
להלן 9 כיווני המבט ומשמעויותיהם (כאשר אנחנו מביטים עם העיניים):
1. עיניים למעלה ושמאלה: זיכרון ויזואלי (VR).
2. עיניים מעלה וימינה: דמוי מובנה ופנטזיה חזותית (VC).
3. עיניים לרוחב לצד שמאל: זכרון של צלילים, מילים ולולאות “קלטת” (AR).
4. עיניים לרוחב צד ימין: הבנייה של צלילים ומילים (AC).
5. עיניים למטה ושמאל: דיאלוג פנימי, או דיבור עצמי-פנימי (AD).
6. עיניים למטה וימינה: רגשות, ותחושות (K).
7. עיניים למעלה: ניסיון לדמיין תמונה או מימד ויזואלי
8. עיניים ישר: ניסיון להשתמש בחוש השמיעה
9. עיניים למטה: הפעלת תחושות.
איך לקרוא מחשבות בחקירות?
אם למשל יש ראיה ודאית שקושרת חשוד לשוד מסוים ומומחי שפת הגוף רוצים לקבל את הודאתו של החשוד, אזי הם ישאלו אותו: “היכן הייתי בזמן השוד?” באם החשוד הביט למעלה ולצד ימין (שלו) הדבר אומר שהוא כרגע מנסה להמציא תמונה ויזואלית שלא מסתמכת על הזיכרון שלו אלא על תמונה שהוא מנסה להמציא כרגע במוחו.
כיצד הורים יכולים לעשות בכך שימוש?
אם אמא שואלת את בנה האם הוא הכין שיעורים, והבן לא מביט למעלה ולצד שמאל (שלו), אלא רק מפנה מבטו למטה ושמאלה (דיאלוג פנימי) ייתכן שהדבר מרמז שהוא מחפש בינו לבין עצמו תירוץ.
איך לקרוא מחשבות בזוגיות?
אם את שואלת את בן הזוג שלך האם הוא אוהב אותך, והוא מפנה את מבטו למטה ולצד ימין (שלו) – מצויין ! הדבר מרמז על כך שהוא חושב על משהו בעל ערך רגשי כלפייך.
הדוגמאות הן ארוכות, וכמרצה לשפת גוף אציין שזה אחד התחומים המרתקים ביותר ! כל-כך יפה לראות שגם המחקר מוכיח שוב ושוב שהעיניים לא משקרות. העיניים הן האמת במלוא התגלמותה.
קריאת מחשבות – שיטות לקריאת מחשבות של אחרים?
קריאת מחשבות בהרצאות
קריאת מחשבות היא תורה שלמה בפני עצמה, קריאת מחשבות היא לרוב מבלבלת יותר ממה שהיא באמת. אני אתן לכם דוגמה שאני אוהב להשתמש בה בהרצאה שלי שנקראת הדרך ל’כן’ – על תורת השכנוע, רטוריקה ושפת הגוף. מרצים בדרך-כלל מפנים לקהל שאלות, כחלק מההרצאה שלהם. אז החלטתי לקחת את אחת השאלות שלי ולשחק איתה קצת. הנה קטע מתוך ההרצאה שלי: “אני רוצה לספר לכם על תנועה שאובמה משתמש בה ברבות מנאומיו, תנועה שיועצי התקשורת שלו גרמו לה לאפשר לו להעביר בקלות רבה כל מסר שכנועי לקהל מאזיניו, מחוות גוף ששדרגה עשרות מנאומיו המפורסמים ביותר. אם-כן, מהי אותה תנועה בה אובמה משתמש? ומדוע היא כל-כך משכנעת?”.
אם הגעתם בקריאת הטקסט עד כאן, אתם וודאי שואלים את עצמכם מהי אותה תנועה? לשם ההסבר, אציין שקריאת מחשבות היא בהחלט הרבה יותר ממה שחשבתם. קריאת מחשבות היא גם היכולת לגרום לאדם אחר לחשוב שהוא בעצמו הגיע למחשבה שלו ללא התערבות; זאת בעוד שאדם אחר (מרצה, קוסם, אמן חושים, טלפת) שתל במוחו בדיוק את המחשבה שהוא רצה שהנמען או המאזין יחשוב.
ובכן, מיד לאחר שאני שואל את הקהל את אותה שאלה, אני מסמן לכיוונו של אדם ספציפי (שאני בוחר באופן אקראי מתוך הקהל) את אותה תנועה שבה אובמה משתמש בנאומיו (טוב, אני לא אהרוס לכם את ההפתעה ואגלה מהי בדיוק…). כאשר רק אדם אחד בקהל עונה את התשובה שהנחתי אותו לענות, כאמור, על-ידי שתילת המחשבה, אני מסביר לקהל בדיוק איך הגיוני שרק אדם אחד הצליח לענות תשובה שאין שום סיכוי סביר שמישהו היה עונה על שאלה מהסוג הזה.
קריאת מחשבות בעולם הקוסמות
דוגמה נוספת לקריאת מחשבות (או שתילת מחשבות) מקורה בעולם הקוסמות. זאת כאשר קוסם מזמן אליו אדם מתוך הקהל, מנחה אותו לכסות את עניו בבד שחור ומבקש ממנו לדמיין שהוא נמצא במקום אחר לגמריי. לאחר שחולפות להן כמה שניות נוספות אומר הקוסם לקהל ולמתנדב בקסם, שהוא יודע שהוא דמיין את עצמו נמצא בים. כאן השאלה שנשאלת, היא איך ידע הקוסם שמבין אינסוף המקומות בהם יכל המתנדב לדמיין את עצמו, ידע הקוסם לקרוא מחשבות בצורה כל-כך מדויקת?
למען האמת התשובה היא דיי פשוט. בזמן שהקוסם הסיט את תשומת ליבו של המתנדב שהסכים לקחת חלק בקסם, טמן הקוסם את קצות אצבעותיו בצנצנת קטנה שמכילה מי מלח. כאשר הניח את הבד השחור על ראש של המתנדב, נופף קלות באצבעותיו ליד אפו, ולמעשה, ניחוח מי המלח וויסת את מחשבותיו של המתנדב אל המובן מאליו – ים.
איך לשתול מחשבות?
קריאת מחשבות או שתילת מחשבות בעסקים וברפואה
מחקר גילה שאנשים שמעוניינים להתקבל למשרה נחשקת, בראיון עבודה מוטב שילבשו בגדים בגווני פסטל (למשל, כחול בהיר או וורוד). כמובן, תלוי מהי סוג המשרה, אך לצבעים הללו יש משמעות פרה-מורדיאלית המשדרת רוגע ונינוחות על המראיין. מחקר נוסף שבוצע בבית חולים, בו צבעו את קירות חדרי הטיפול בצבעים מסוימים גילה שצבעים מסוימים גורמים לתגובות פיזיולוגיות מסוימות. צבעים נעימים (כמו תכלת), גורמים לחולים להשתחרר מוקדם יותר לביתם, בעוד שצבעים עזים (כמו אדום) גורמים למטופלים ללחץ נפשי שבתורו מביא לשחרור איטי יותר מבית החולים.
בהקשר אחר לגמריי, בנאום הראשון של ברק אובמה לאחר שנבחר להיות נשיא ארצות הברית, בנאום שארך 18 דקות ו- 28 שניות המילים “אנחנו”, “אותנו” ו”שלנו” צויינו 155 פעמים! אובמה שתל במחשבות של הקהל שלו את התחושה החיובית, כך שגם אם חלק ממאזיניו לא בחרו בו, עדיין היה חשוב לו להעביר את התחושה של חיבור אחד לשני וחיבור עצמתי אליו כנואם. לכן כאשר אנשי עסקים רוצים לסגור עסקאות מוטב שיעשו זאת בחדר שבו יש תמונות עם משפטים חיוביים, שלמעשה, שותלים את התגובהה החיובית בראשו של הנמען. אפשרות נוספת, היא שבפנייתם אל האדם איתו מעוניינים הם לסגור עסקה, מוטב שיכלילו אותו “בקבוצה” שלהם, למשל: “אז אנחנו הולכים לחבור יחד לטובת הפרויקט המשותף שלנו”; או דוגמה נוספת לסיום מייל שמטרתו ליצור שיתוף פעולה: “אז איך אנחנו מתקדמים לשלב הבא?”.
שתילת מחשבות בעסקים
האם ידעתם שכ- 90% מהסופרמרקטים בעולם משתמשים בטכניקה של שתילת מחשבות על הלקוחות שלהם? כן, כן, גם הסופרמרקט ליד הבית שלכם עוסק בשתילת מחשבות כל פעם מחדש. נשמע קצת הזוי, אבל זה אמיתי. חשבתם שקריאת מחשבות זה החלק הקל? כאשר אתם נכנסים לסופר מרקט מתרחשת תופעה מדהימה: הירקות – בצורה מפתיעה – ממוקמים כמעט תמיד בכניסה. למה?
אתם אולי תתפלאו לשמוע, אבל יש בכך פסיכולוגיה שלמה. אם תחשבו על זה בהגיון כמעט כל מוצר בסופרמרקט הוא לא טבעי, מלאכותי, המאוחסן בקופסת שימורים. הפסיכולוגיה מאחורי הצבת הירקות בכניסה היא מעשה של שתילת מחשבות: הרעיון הוא למשוך את עינייהם של צרכנים באמצעות צבעים חזקים, המשדרים טריות ומזמינים את הצרכנים הפוטנציאליים להיכנס. יש כאן ניסיון לשתול בצרכנים את התחושה, שלמעשה, גם שאר המוצרים הם טריים באותה מידה.
זו בדיוק הסיבה מדוע ברוב המקרים סופרמרקטים ממקמים את המאפיות בחלקו האחרון של הסופרמרקט, ליד מאוורר גדול. הניחוחות של המאפים הטריים מתפשטים בחלל בקלות רבה יותר, ומפזרים את התחושה הנעימה לכל ההיקף. הטכניקות הללו אינן חדשות כלל, ומלמדים אותן בקורסים בלימודי התקשורת בכל הארץ כבר שנים. מדובר בשתילת מחשבות אפקטיבית. מדובר ביכולת לגרום לצרכנים לחשוב, להרגיש ולדמיין מסרים מדויקים.
יש אינסוף דוגמאות מעולמות תוכן שונים בנושא המרתק של קריאת מחשבות (דרך שפת הגוף) או שתילת מחשבות (דרך הרטוריקה). אני מקווה שהצלחתי במאמר זה להאיר את הנושא שאני עוסק בו רבות בהרצאות ובסדנאות שאני מעביר. הכי חשוב – להשתמש בכלים הללו בזהירות, במוסריות ולמטרות טובות. בהצלחה!